SDS belgeleri, sıkıştırılmış gazlar, yanıcı ve yanıcı sıvılar, oksitleyici malzemeler, zehirli veya bulaşıcı malzemeler, aşındırıcı malzemeler ve tehlikeli reaktif malzemeler dahil olmak üzere çeşitli tehlikeli maddeler için oluşturulmuştur. SDS’ler işinde uzman bilirkişiler tarafından hazırlanmalıdır. Ürünün tehlikelerinin neler olduğunu, ürünün nasıl güvenli bir şekilde kullanılacağını, tavsiyelere uyulmaması durumunda neler beklenebileceğini, kaza meydana gelirse ne yapılması gerektiğini, aşırı maruz kalma belirtilerinin nasıl fark edileceğini ve bu durumda ne yapılması gerektiğini anlatmak
SDS belgeleriyle mümkün olmaktadır. SDS belgesi tehlikeli bir maddenin uygunsuz depolanması veya taşınmasından kaynaklanabilecek olumsuz sonuçları en aza indirmek ve önlemek için alınması gereken güvenlik önlemleri ve ürünle ilgili olabilecek kimyasal güvenlik ve tehlikeleri açıklamaktadır. SDS formu, çalışanlara ve acil durum personeline tehlikeli maddelerle güvenli bir şekilde işlem yapmanın yollarını ve güvenlik önlemlerini açıklamayı da amaçlamaktadır.
SDS Belgesi Nedir? SDS Hazırlama
Kimyasal üreticileri ve ithalatçılarının ürettikleri veya ithal ettikleri her bir tehlikeli kimyasal için bir Güvenlik Bilgi Formu almaları veya geliştirmeleri gerekmektedir. Distribütörler, müşterilerine bu SDS sayfalarının bir kopyasını sağlamaktan sorumludur. İşverenler, kullandıkları her tehlikeli madde için bir SDS veri sayfasına sahip olmalıdır. İşverenler, tedarikçilerinden alınan bilgilere güvenebilmelidir.
İlgili kanunlar gereğince kontrol edilmesi gereken her kimyasal ürün ve malzemeye özel bir MSDS belgesine sahip olunmalıdır. SDS’deki hem ürün adı hem de tedarikçi, kullanımdaki malzemeyle eşleşmelidir.
SDS belgesinde bulunması gereken önemli alanlar ise şunlardır:
Bölüm I. Üreticinin Adı ve İletişim Bilgileri
Bölüm II. Tehlikeli Maddeler/Kimlik Bilgileri
Bölüm III. Fiziksel/Kimyasal Özellikler
Bölüm IV. Yangın ve Patlama Tehlikesi Verileri
Bölüm V. Reaktivite Verileri
Bölüm VI. Sağlık Tehlike Verileri
Bölüm VII. Güvenli Taşıma ve Kullanım Önlemleri
Bölüm VIII. Kontrol Önlemleri
SDS NEDEN HAZIRLANMALIDIR ?
Malzeme Güvenlik Bilgi Formu (Safety Data Sheet – SDS); Kimyasal ürünün üretici, tedarikçi ve kullanıcı açısından kullanımı ve depolanması sırasında oluşabilecek işçi sağlık ve güvenliği risklerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaların önemli bir parçasını oluşturan ve kullanıcıyı doğru ve yeterli düzeyde bilgilendirmek, ilgili kimyasal maddelerin tehlike ve riskleri ortadan kaldırmaya yönelik hazırlanmaktadır.
MSDS (GBF-Güvenlik Bilgi Formu) hazırlamak için sadece sertifika sahibi olmanın yanında aynı zamanda kimyasal olarak tecrübe, bilgi birikimi ve diğer ilgili yasal düzenlemelere de hakim olmak gerekir.
GBF’nin 14. maddesini oluşturan Taşıma Bilgileri, ADR olarak adlandırılan kara, hava, demir ve deniz yoluyla taşınan tüm kimyasal maddelerde etiket bulundurma zorunluluğu ibaresi uzman TMGD sertifikalı mühendislerimizce oluşturulmaktadır. Yeni yönetmeliğe göre zararlı madde veya karışımlar satan üretici, tedarikçi veya alt dağıtıcılar, müşterilerine Güvenlik Bilgi Formu sunmak zorundadır. Maddeler için geçiş süreci 01/06/2015 karışımlar için 01/06/2016’dır. Karışımlar için eski yönetmeliğe göre hazırlanan tehlike sınıflandırmaları (SAE Yönetmeliği RG 26/12/2008) ile ve yeni yönetmeliğe göre hazırlanan zararlılık sınıflandırmaları (SEA Yönetmeliği RG.13/12/2013) GBF’ lerin yeni mevzuata uygun yeniden MSDS oluşturulması ve düzenlenmesi yapılmaktadır. Endüstrisinde alanda son derece önemli olan “Güvenlik Bilgi Formu” (MSDS) ithal edilen ülkeye uygun dillerde hazırlanabilmektedir.